Likier typu Bailey’s
Likier typu
Bailey’s
Oryginalny
Bailey's to irlandzki likier tworzony na bazie śmietanki i whisky, z dodatkiem
wanilii i kakao. Deklarowana przez producenta zawartość alkoholu to 17%. Po raz
pierwszy skosztowano Baileys’a 27 listopada 1974. Bailey’s dostępny jest w
ponad trzydziestu krajach.
Dziś podam
przepis jak ten pyszny trunek można przygotować samemu we własnym domu. 😉
Składniki:
- 1 łyżeczka
kawy rozpuszczalnej
- 2 łyżeczki
gorzkiego kakao
- 330 g
śmietanki 30% (cena – 3,69 zł)
- 1 szklanka
mleka (cena – 0,49 zł)
- 200 g mleka
skondensowanego niesłodzonego (cena – 1,99 zł)
- 530 g (1
puszka) mleka skondensowanego słodzonego (cena – 6,59 zł)
- 1 łyżka
miodu
- 1 łyżeczka
ekstraktu z wanilii
- ¼ łyżeczki
ekstraktu migdałowego
- 250-300 ml
whisky ( cena – 24,95 zł) ( 0,5 l np.: czerwonego JW to 49,90 zł)
Z podanych
proporcji powinno wyjść ok 1,5 litra gotowego trunku!
Przygotowanie:
W kubeczku
wymieszać kawę i kakao z ciepłym mlekiem do momentu aż kawa i kakao dobrze się
rozpuszcza i połączą. Do średniego garnka wlać wszystkie pozostałe płyny
POZA
WHISKY !!!
ją dodamy na samym końcu. Gotować na średnim ogniu ciągle mieszając i w trakcie
dodać wymieszaną kawę z kakao nie przerywając mieszania. Podgrzewać tak długo aż cala mikstura będzie dokładnie
połączona i jednolita. Pozostawić do
całkowitego wystygnięcia. Gdy mikstura jest już zimna zmiksować ja blenderem na
wysokich obrotach przez ok. 30 sekund. Na koniec wąska strużka wlewać whisky
wszystko dokładnie mieszając. Likier przechowywać w szczelnie zamkniętej
butelce, w lodówce nawet do 2 miesięcy. Przed pierwszym spożyciem najlepiej
schłodzić likier, przez co najmniej 12godz. Wstrząsnąć butelką przed podaniem. Pic z kilkoma kostkami lodu.
Jest to
idealny drink na zimowe wieczory.
*Oryginalny
Likier Bailey’s w 1 litrowej butelce kosztuje prawie 100 złotych. Koszt
przygotowania domowej wersji mnie kosztował ok 40 zł.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz