Kremowa Tarta z Masłem Orzechowym i Bezą
Kremowa
Tarta z
Masłem Orzechowym i Bezą
Tarta –
rodzaj wypieku, składającego się z kruchego, drożdżowego lub francuskiego
ciasta i nadzienia, które może być zarówno słodkie (np. z owocami, kremami),
jak i wytrawne (np. z warzywami, grzybami, twarogiem). Tarta jest jedną z
najpopularniejszych potraw kuchni francuskiej.
Kruchym
ciastem wylepia się dno i brzegi specjalnej formy do pieczenia tart – okrągłej
i niskiej, o fałdowanych brzegach. Istnieją trzy metody pieczenia tarty:
- równocześnie
surowego ciasta z wyłożonym na niego nadzieniem,
- najpierw
samego ciasta, a potem już upieczone napełnia się nadzieniem,
- najpierw
samego ciasta (często z wyłożoną suchą fasolą, która zapobiega rośnięciu
ciasta), a dopiero pod koniec pieczenia wykłada się nadzienie.
Składniki na
kruchy spód:
- 330 g mąki
pszennej (przesianej
- ½łyżeczki
soli
- 125 g
masła lub margaryny
- 3 łyżki
zimnej wody
Przygotowanie
kruchego spodu:
Mąkę
wymieszaj z solą a następnie wkrój masło lub margarynę. Posiekaj ją z mąką
nożem dodając w trakcie siekania wodę a potem zacznij wyrabiać ciasto. Gdy ciasto będzie już wyrobione zagnieć je w
kulkę i spłaszcz dłonią tworząc placek o średnicy 12-15 cm. Stolnicę i wałek
oprósz delikatnie mąką i zacznij rozwałkowywać ciasto krótkimi ruchami od
środka do brzegów. W trakcie wałkowania obracaj placek o ćwierć obrotu. Jeśli ciasto
zacznie się kleić podsyp ponownie mąką. Wałkuj aż uzyskasz grubość 3 mm. Następnie
delikatnie zwiń placek na wałek i przenieś ciasto na formę do pieczenia tarty. Uformuj
ciasto dokładnie w formie. Odetnij nadmiar ciasta równo z brzegiem. Wstaw do
lodówki na 30 min.
W między
czasie nagrzej piekarnik do 220°C.
Po 30
minutach wyjmij ciasto z lodówki i widelcem ponakłuwaj spód. Rozłóż folię aluminiową (arkusz folii powinien
być większy o ok 10 cm niż forma). Na folię nasyp suchej fasoli lub surowy ryż i
równomiernie rozprowadź po dnie tarty tak, aby ciasto w trakcie pieczenia nie
urosło pod folą. Wstaw do piekarnika i piecz prze 10 minut. Po upływie tego
czasu wyjmij ciasto z piekarnika i zmniejsz temperaturę do 190°C.
Delikatnie zdejmij folię wraz z zawartością i wstaw ciasto ponownie do
piekarnika tym razem na 5 min aż będzie jasno brązowe. Gdy cały pierwszy etap
procesu dobiegnie końca wyjmij ciasto z piekarnika i odstaw na bok. Piekarnik
pozostaw w temperaturze 190°C. Zacznij przygotowywać nadzienie.
Składniki na
krem:
- 3 zółtka
- 125 g
cukru
- 3 łyżki
mąki kukurydzianej
- 1 łyżka
mąki pszennej
- szczypta
soli
- 750 ml
mleka
- 15 g masła
- 5 ml
ekstraktu z wanilii
Przygotowanie
kremu:
Do garnka z
podwójnym dnem lub powłoką teflonową wsyp cukier, mąkę kukurydzianą i pszenną
oraz sól. Wszystko dokładnie wymieszaj na sucho. Następnie dodaj żółtka, mleko
i ekstrakt waniliowy i ponownie wymieszaj. Zacznij gotować całość na średnim
ogniu stale mieszając aż masa zacznie gęstnieć. Gdy masa się zagotuje pogotuj
ją jeszcze ze 2 minuty nie przerywając mieszania. Następnie zdejmij z palnika
dodaj masło i dokładnie wymieszaj. Odstaw na bok i zacznij przygotowywać
kruszonkę.
Składniki na
kruszonkę:
- ¾
szklanki cukru pudru
- 125 g
masła orzechowego
Przygotowanie
kruszonki:
Masło
przełóż na duży płaski talerz lub tackę i wysyp na nie cukier puder. Posiekaj
delikatnie nożem na małe grudki. Można też wymieszać mieszankę dłonią, ale bardzo
delikatnie, aby nie rozetrzeć masła w dłoniach. Ma powstać coś na kształt
suchej kruszonki.
Składniki na
bezę:
- 3 białka
- 2 łyżeczki
soku z cytryny
- 1 szklanka
cukru pudru
Przygotowanie
bezy:
Białka ubij
na sztywną pianę. Następnie zacznij dodawać cukier łyża po łyżce wciąż ubijając
mikserem na najwyższych obrotach do momentu aż piana będzie lśniąca. Na koniec
dodaj sok z cytryny i ubijaj jeszcze przez chwilę.
Końcowy etap:
Spód tarty
posyp 1/3
orzechowej kruszonki i 1/2 kremu. Czynność powtórz jeszcze raz (1/3 kruszonki i
1/2 kremu). Jako trzecią warstwę połóż pianę bezową i rozprowadź ją przy pomocy
łopatki na całej powierzchni. Postaraj się na środku zostawić kilka ozdobnych nierówności,
aby beza kolorowo się przypiekła. Pozostałą część kruszonki wysyp po brzegu ciasta
(po okręgu) na szerokość ok 2-3 cm.
Tak
przygotowaną tarte wstaw ponownie do piekarnika (190°c) na 8-10 min aż beza się
przyrumieni.
Całkowicie
ostudź przed podaniem. Najlepiej poczekać aż przestygnie na metalowej kratce a
potem na 1-2 h wstawić tarte do lodówki.
Życzę
smacznego i dobrej zabawy.
Komentarze
Prześlij komentarz