Krążki Chlebowe
Krążki Chlebowe
Robiąc ostatnio zupę cebulową w chlebie, został mi miąższ z
bochenków chleba. Długo zastanawiałam się, co można z nim zrobić, jak wykorzystać,
aby nie musieć go wyrzucać. Postanowiłam poeksperymentować i zrobić krążki
chlebowe, które idealnie nadadzą się, jako baza do mini kanapek, przystawek lub
przekąsek.
Składniki:
- miąższ z 2 bochenków chleba
- 50 ml mleka
- 1 jajko
- 2 łyżki roztopionego masła
Przygotowanie:
Miąższ rozkruszyć na drobne okruszki w misce. Dodać mleko i
jajko. Wszystko dokładnie wymieszać do połączenia i zagnieść jak ciasto. Na
desce podsypać trochę mąki i rozwałkować ciasto chlebowe na placek o grubości
ok 8 mm. Trzeba podsypywać mąką sód i wierzch ciasta, bo będzie się przyklejać i
rozrywać. Następnie przy pomocy szklanki lub okrągłej foremki wydrążyć w
cieście kółka. Poukładać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i
posmarować wierzch niewielką ilością roztopionego masła. Piekarnik rozgrzać do
temperatury 180 – 190 °C i wstawić blachę do nagrzanego piekarnika na 10-15 min. Po
tym czasie wysunąć blachę i przewrócić krążki na drugą stronę. Ponownie
posmarować wierzch krążków masłem i piec przez kolejne 10-15 min. Podawać z
wędliną, pastami wszelkiego rodzaju itp.
Smacznego
Komentarze
Prześlij komentarz