Francuska
Zupa Cebulowa w Chlebie
Zupa
cebulowa to potrawa kuchni francuskiej, której bazą jest wywar mięsno-warzywny
lub warzywny z dodatkiem podsmażanej cebulki. Jej smak jest po prostu
niesamowity, słodkawy i niepowtarzalny – nie ma zbyt wiele wspólnego z surową
cebulą, dodatkowo idealnie rozgrzeje organizm nawet w najbardziej pochmurny i
chłodny dzień. To jednocześnie bardzo proste danie i prosty przepis. Można
podawać ją z grzankami z pszennej bułki lub w chrupiącym, zapiekanym chlebie z
warstwą startego sera.
Zupa
cebulowa wykazuje również właściwości zdrowotne za sprawą głównego jej składnika,
czyli cebuli. Cebula, bowiem, to jedno z najbardziej znanych warzyw, które ma
szerokie właściwości lecznicze. Dzięki właściwościom bakteriobójczym a także
dużej zawartości witaminy C, oraz fosforu, magnezu, siarki, krzemu i cynku,
poprawia odporność i jest doskonałym antidotum na przeziębienia. Regularne
spożywanie cebuli zmniejsza również ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych. Ma
ona również działanie przeciwzakrzepowe, reguluje ciśnienie tętnicze, poprawia trawienie,
także obniża cholesterol. W medycynie ludowej wywar z cebuli zalecany był w
chorobach reumatycznych, zaś syropem z cebuli leczono kaszel. Wąchanie surowej cebuli odkażało i
oczyszczało zakatarzony nos i drogi oddechowe. Przez całe wieki stosowano ją,
jako lek przeciwszkorbutowy.
Polecam
gorąco.
Kaloryczność potrawy w 100 g samej zupy:
71 kcal (bez chleba)
W tym: Białka 2.32 g | Tłuszcze 4.98 g |
Węglowodany 3.78 g ( w tym cukry 2.11 g)
Kalorie policzone na podstawie
jednostkowych składników podanych w przepisie.
Składniki:
- 5-6 dużych
cebuli
- ok. 500 –
750 ml bulionu – można wykorzystać rosół z niedzielnego obiadu
- 100 ml
białego wytrawnego wina
- dwie łyżki
masła
- 2 łyżki
oliwy z oliwek lub oleju
- 1 łyżeczka
tymianku
- 1 łyżeczka
suszonego lubczyku
- 1 łyżeczka
majeranku
- sól,
pieprz, maggi
- 60-80 g
żółtego sera
- bochenki
średniego okrągłego chleba
- 2 jajka
Przygotowanie:
Cebulę obrać
i pokroić w piórka. W dużym garnku rozgrzać masło z oliwą lub olejem i wrzucić całą
pokrojoną cebulę. Cebulę smażyć na małym ogniu przez ok 20 - 30 minut do czasu,
aż nabierze lekko brązowej barwy. Mieszać cebulę od czasu do czasu i pilnować,
aby się nie przypaliła. Gdyby zbyt szybko się przysmażała można dodać jeszcze
odrobinę tłuszczu. Jeśli cebula się przypali zmieni cały smak zupy na gorzki,
więc trzeba bardzo dokładnie pilnować etapu smażenia. Pod koniec dodać
tymianek, majeranek i lubczyk. Kiedy cebula będzie już ładnie skarmelizowana
zwiększyć nieco ogień i wlać wino. Wszystko starannie wymieszać i gotować do
czasu, aż prawie całe wino odparuje. Ostatnią czynnością na tym etapie jest
dodanie bulionu. Wszystko należy dokładnie wymieszać i doprawić solą, pieprzem
oraz maggi do własnego smaku. Tak gotować całość przez jeszcze ok. 20 minut.
W
międzyczasie przygotować chleby. Od chlebów odkroić czubki i wydrążyć środek. Wnętrze
chleba ugnieść mocno dłonią lub łyżką, aby wyrównać powierzchnię a następnie posmarować
rozkłóconym jajkiem (trzeba zrobić to bardzo dokładnie i dość obficie). Piekarnik
rozgrzać do 180-190°C i wstawić chleby do piekarnika. Zapiekać około 15 min, aż
chlebki zaczną brązowieć a jajko się zapiecze.
Tak
przygotowane miseczki chlebowe napełnić zupą i posypać obficie startym na tarce
(grube oczka) żółtym serem. Zupa jest przepyszna i bardzo polecam ten przepis.
Komentarze
Prześlij komentarz