Finezyjne Ciasto Cynamonowe
Finezyjne Ciasto Cynamonowe
Cynamon to
popularna przyprawa kuchenna otrzymywana z wysuszonej kory cynamonowca.
Występuje w dwóch postaciach, utarty na proszek lub w niewielkich, zwiniętych w
rulonik kawałkach, ma kolor rdzawy i dzięki zawartemu w niej olejkowi
cynamonowemu charakterystyczny słodkawo-korzenny, lekko piekący smak i silny
aromat.
Cynamon
korzystnie wpływa na trawienie i oddychanie, działa antyseptycznie i
grzybobójczo. Używany jest do przyprawiania potraw słodkich z ryżu, pieczonych
jabłek, wina grzanego i ponczu. Niewielkie ilości cynamonu służą do
aromatyzowania gulaszu, baraniny, gotowanych ryb i szynki.
Olejek
cynamonowy ma działanie antyseptyczne (Antyseptyka – postępowanie odkażające,
mające na celu niszczenie drobnoustrojów na skórze, błonach śluzowych, w
zakażonych ranach).
Proszek
cynamonu jest jednym z najlepszych źródeł tanin (Taniny – grupa organicznych
związków chemicznych, pochodne fenoli, naturalnie wytwarzane przez rośliny).
Składniki na
ciasto drożdżowe:
- 10g
suchych drożdży
- 150 ml
mleka
- 50g cukru
- 400g mąki
pszennej
- ½ łyżeczki
soli
- 2 jajka
- 50g masła
Nadzienie:
- 70g masła
- 100g cukru
brązowego
- 2 łyżeczki
cynamonu
Sposób
przygotowania:
Mąkę wsypać
do dużej miski. Dodać cukier, jajka, sól, roztopione masło (może być lekko
ciepłe) i drożdże. Wyrobić ciasto. Ciasto powinno być elastyczne (można
wyrobić je robotem kuchennym używając haka chlebowego). Następnie
przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok 1-1½ godziny do
wyrośnięcia, aż podwoi lub nawet potroi swoją objętość. Po tym
czasie wyrośnięte ciasto przełożyć na blat posypany lekko mąką. Zagnieść i podzielić
na dwie części. Po kolei każda cześć rozwałkować na prostokątny placek o
wymiarach ok 30 x 60 cm. Roztopić 70 g
masła a cukier i cynamon wymieszać razem w oddzielnej miseczce.
Rozwałkowany
placek posmarować roztopionym masłem i posypać sucha mieszanka cynamonu z
cukrem. Ciasto
pokroić wzdłuż krótszego boku na 6 pasków. (Każdy o szerokości ok 10 cm). Paski
układać kolejno jeden na drugim. Następnie
pokroić je tym razem w poprzek na 6 kawałków. Formę
keksową (o długości 25 cm) wysmarować masłem. Kawałki
wkładać do formy bokiem. Dokładnie
tak samo postąpić z druga częścią ciasta i dodać do reszty w foremce. Formę
przykryć ściereczką i pozostawić do ponownego wyrośnięcia, aż ciasto wypełni
formę. Przed
pieczeniem wierzch posmarować roztopionym masłem i posypać mieszanką cukru z
cynamonem. Piec w
nagrzanym piekarniku ok. 30- 35 minut w temperaturze 180°C. (Gdyby ciasto za
szybko się rumieniło, można przykryć je z góry folią aluminiową). Po
upieczeniu zostawić na ok. pół godziny w formie, następnie wyłożyć na kratkę
i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz