Filet z Dorsza w Racuchowym Cieście z Ziemniaczano - Marchewkowym Puree

Filet z Dorsza w Racuchowym Cieście z Ziemniaczano - Marchewkowym Puree


Mięso dorsza jest białe, smakuje raczej neutralnie i można je przyrządzać w różnoraki sposób. W wielu krajach europejskich dorsz jest podstawowym składnikiem potraw. W angielskiej potrawie ,,fish and chips” używa się głównie dorsza. W Portugalii i Brazylii ryba ta jest podawana w Wigilię i w inne dni postu, zastępując mięso. Również w tradycji kulinarnej Chorwacji dorsz odgrywa rolę podobną do karpia w Polsce. Ważną pozycję dorsz zajmuje w kuchniach: francuskiej, hiszpańskiej i baskijskiej.

Natomiast puree ziemniaczano – marchewkowe to idealna alternatywa dla wszystkich ,,małych” niejadków. Jest to bardzo sprytny pomysł na przemycenie odrobiny warzyw do diety dziecka. Jest bardzo smaczne i pożywne. 

Składniki:

- 4 sztuki filetu z dorsza (świeży lub mrożony)
- sok z 1/2 cytryny
- sól
- czarny pieprz
- ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 jajko
- ½ szklanki mleka
- 1 szklanka mąki pszennej
- olej do smażenia

Składniki na puree 
(porcja dla 2 osób):

- 4 średnie ziemniaki
- 3 średnie marchewki
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka (płaska) soli
- ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej


Przygotowanie:


Ziemniaki obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Marchewkę obrać i pokroić w talarki. Gotować razem w osolonej wodzie do miękkości, odcedzić i zmiksować blenderem ręcznym lub przecisnąć przez praskę. Dodać masło i gałkę muszkatołową. Dokładnie wymieszać i gotowe. 

Filety z dorsza umyć, (jeśli są mrożone najpierw rozmrozić), osuszyć, każdy filet natrzeć solą oraz pieprzem, skropić sokiem z cytryny.
Odstawić na 20 minut do lodówki. Żółtko jajka rozdzielić od białka. Białko ubić na sztywną pianę. Następnie mąkę, mleko, żółtko jajka, proszek do pieczenia ze szczyptą soli zmiksować mikserem na gęste ciasto. Dodać ubitą pianę z białka i delikatnie wymieszać z ciastem (już bez użycia miksera). Filety z dorsza moczyć w cieście i smażyć na gorącym tłuszczu po obu stronach na złoty kolor. Usmażonego dorsza odsączyć na papierowym ręczniku. Podawać na ciepło z puree i surówką z kiszonej kapusty względnie z tartymi buraczkami.

Smacznego



Komentarze

Popularne Posty