Ziemniaczki Faszerowane z Twarogiem


Ziemniaczki Faszerowane z Twarogiem

Faszerowane ziemniaczki to świetna propozycja dla lubiących odmianę w codziennym menu. Idealnie sprawdzają się, jako przystawka na ciepło, ale w zupełności mogą posłużyć, jako lekkie danie obiadowe.

Składniki:

- 6 średnich ziemniaków ( do pieczenia) na łódeczki
- 2 średnie ziemniaki do farszu
- 500 g twarogu
- 2 cebule
- Sól, pieprz

- 30 g miękkiego masła
- 2 ząbki czosnku


Przygotowanie:

Ziemniaki dokładnie szorujemy i gotujemy w mundurkach, aż będą miękkie, ale nierozpadające się. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni.
Ugotowane i ostudzone ziemniaki przekrawamy wzdłuż na pół. Delikatnie łyżeczką wydrążamy środek, aby powstała ,,łódeczka”.  Ziemniaczane ,,łódeczki” smarujemy olejem i posypujemy sola i pieprzem.  Wydrążony miąższ z ziemniaków + dwa dodatkowo ugotowane ziemniaki oraz twaróg mielimy w maszynce do mięsa lub przeciskamy przez praskę do puree. Do farszu dodajemy wcześniej podsmażoną cebulę. Wszystko przyprawiamy sola i pieprzem. Mieszamy dokładnie i łyżeczką dość obficie nakładamy do ,,łódeczek” ziemniaczanych. Ziemniaki umieszczamy w papilotkach do babeczek i układamy na blaszce lub w naczyniu żaroodpornym.  Pieczemy w piekarniku w temp 180°C przez około 40 min, aż ser się lekko zarumieni.





Podajemy z warzywami (gotowane lub surowe - wg. uznania) lub z ulubiona sałatką.

Idealnie smakują z masełkiem czosnkowym (miękkie masło mieszamy z przeciśniętym czosnkiem doprawiając sola i pieprzem).





Smacznego i powodzenia 


Komentarze

Popularne Posty