Ziemniaczki Faszerowane z Twarogiem
Ziemniaczki Faszerowane z Twarogiem
Faszerowane ziemniaczki to świetna propozycja dla lubiących odmianę w codziennym menu. Idealnie sprawdzają się, jako przystawka na ciepło, ale w zupełności mogą posłużyć, jako lekkie danie obiadowe.
Faszerowane ziemniaczki to świetna propozycja dla lubiących odmianę w codziennym menu. Idealnie sprawdzają się, jako przystawka na ciepło, ale w zupełności mogą posłużyć, jako lekkie danie obiadowe.
Składniki:
- 6 średnich
ziemniaków ( do pieczenia) na łódeczki
- 2 średnie
ziemniaki do farszu
- 500 g
twarogu
- 2 cebule
- Sól, pieprz
- 30 g
miękkiego masła
- 2 ząbki
czosnku
Przygotowanie:
Ziemniaki
dokładnie szorujemy i gotujemy w mundurkach, aż będą miękkie, ale
nierozpadające się. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni.
Ugotowane i
ostudzone ziemniaki przekrawamy wzdłuż na pół. Delikatnie łyżeczką wydrążamy środek,
aby powstała ,,łódeczka”. Ziemniaczane
,,łódeczki” smarujemy olejem i posypujemy sola i pieprzem. Wydrążony miąższ z ziemniaków + dwa dodatkowo
ugotowane ziemniaki oraz twaróg mielimy w maszynce do mięsa lub
przeciskamy przez praskę do puree. Do farszu dodajemy wcześniej podsmażoną
cebulę. Wszystko przyprawiamy sola i pieprzem. Mieszamy dokładnie i łyżeczką dość
obficie nakładamy do ,,łódeczek” ziemniaczanych. Ziemniaki umieszczamy w
papilotkach do babeczek i układamy na blaszce lub w naczyniu żaroodpornym. Pieczemy w piekarniku w temp 180°C przez
około 40 min, aż ser się lekko zarumieni.
Podajemy z
warzywami (gotowane lub surowe - wg. uznania) lub z ulubiona sałatką.
Idealnie smakują
z masełkiem czosnkowym (miękkie masło mieszamy z przeciśniętym czosnkiem doprawiając
sola i pieprzem).
Smacznego i powodzenia
Komentarze
Prześlij komentarz