Domowy Sos Malinowy

Domowy Sos Malinowy 


Idealny do deserów, ciast, lodów, naleśników a nawet do herbaty. Sos robi się bardzo szybko. Jeśli wyjdzie Wam większą ilość, to polecam jeszcze gorący zamknąć w słoiczku.


Składniki:

- 300 do 400 g malin (mogą być mrożone)
- 1/4 szklanki wody
- 1 łyżka soku z cytryny
- 4 łyżki cukru kryształ
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego


Przygotowanie:

Maliny oczyścić i przełożyć do garnka.  Wlać wodę, sok z cytryny oraz wsypać cukier i cukier wanilinowy. Całość wymieszać i zagotować od czasu do czasu mieszając, aż maliny się rozgotują, a cukier rozpuści. Sos przelać na gęste sitko i przetrzeć oddzielając pestki. Ostudzić i gotowe.

Smacznego 


Komentarze

Popularne Posty