Deser Śmietankowo-Ananasowy
Deser Śmietankowo-Ananasowy
Lubię czasami poeksperymentować i łączyć kilka smaków i przepisów ze sobą. Tak oto powstał deser którym chcę się podzielić. W kolejnym poście podam również składniki i instrukcje wykonania do deseru śmietankowo-czekoladowego. Zapraszam.
Składniki na Masę Śmietankową:
- 300 ml śmietanki 12 % lub mleka 3,2 %
- 300 ml śmietanki 30%
- 75 g cukru
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- 1 łyżka żelatyny
- 75 ml wody do namoczenia żelatyny
Składniki na Masę Ananasową
- 1 puszka Ananasa w kawałkach
- 150 ml soku
ananasowego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka żelatyny
- 75 ml wody do namoczenia żelatyny
Przygotowanie:
Do garnka wlać obie śmietanki i wsypać cukier biały z wanilinowym.
Podgrzewać, aby masa była bardzo ciepła, lecz nie doprowadzać do zagotowania. W
75 ml wody rozmieszać żelatynę i poczekać kilka minut, aby żelatyna
napęczniała. Gdy masa śmietankowa będzie już wystarczająco ciepła dodać
rozmoczoną i napęczniałą żelatynę. Wszystko dokładnie wymieszać, aby żelatyna
całkowicie się rozpuściła. Odstawić z gazu i wystudzić masę. Zimną wlewać do
szklanek i wstawić całość do lodówki na ok 2-3 h.
W 75 ml wody rozmieszać żelatynę i poczekać kilka minut, aby
żelatyna napęczniała. Ananasa wraz z syropem i sokiem ananasowym wlać do garnka
i zmiksować blenderem na jednolitą i gładką masę. Dodać sok z cytryny i podobnie
jak w przypadku masy śmietankowej wszystko pogrzać, ale nie zagotować. Do
ciepłej masy dodać rozmoczoną i napęczniałą żelatynę. Wszystko dokładnie
wymieszać, aby żelatyna całkowicie się rozpuściła. Odstawić z gazu i wystudzić
masę. Zimną wlewać do szklanek z zastygniętym już musem śmietankowym i ponownie
wstawić całość do lodówki na jeszcze ok 3-4 h. Podawać z ulubionymi dodatkami.
Smacznego
Komentarze
Prześlij komentarz