Czekoladowa Rolada z Kremem Mascarpone i Orzeszkami Makadamia
Czekoladowa
Rolada z Kremem Mascarpone i Orzeszkami Makadamia
Czekoladowa
rolada, a dokładnie mięciutki, ciemny biszkopt przełożony puszystym kremem śmietanowym
kremem z dodatkiem serka Mascarpone. Wierzch oblany polewą czekoladową i
obsypany prażonymi orzeszkami. W smaku ciasto delikatne, lekko słodkie,
rozpływające się w ustach, po prostu pyszne. W sam raz na podwieczorek przy
filiżance gorącej herbaty lub kawy. Rolada najlepiej smakuje na drugi dzień,
gdy biszkopt nabierze wilgotności.
Składniki na
czekoladowy spód:
- 1¾ cukru
pudru
- 5 łyżek
mąki pszennej
- ½ łyżeczki
soli
- 5 łyżek
gorzkiego kakao
- 6 jajek
- 1
opakowanie cukru wanilinowego
- 3 łyżki
wody
Składniki na
krem:
- 250 g
serka Mascarpone
- 500 ml
śmietany kremówki 30 lub 36%
- 2-3 łyżki
cukru pudru
- 2
opakowania mixu do bitej śmietany
Składniki na
polewę:
- 1
tabliczka mlecznej czekolady
- ½ opakowania
gorzkiej czekolady
- 100 ml
śmietanki 30 %
- 75 g
orzeszków makadamia
Przygotowanie kremu:
Serek
Mascarpone zmiksować z cukrem pudrem. Śmietanę kremówkę ubić wraz z mixem do
bitej śmietany na sztywno. Połączyć delikatnie kremówkę z masą Masarpone (nie
używać już do tego miksera).
Przygotowanie
czekoladowego spodu:
Do miski
wsypać cukier puder, sól, mąkę i kakao. Wszystko trzykrotnie przesiać przez sitko
i odstawić na bok. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka z cukrem wanilinowym
utrzeć mikserem aż uzyskają jasno żółtą barwę i będą dość gęste. Następnie do
utartych żółtek dodać 3 łyżki wody i wcześniej przygotowane suche składniki. Wymieszać
wszystko mikserem na średnich obrotach do uzyskania gładkiej i jednolitej masy.
Białka ubić ze szczyptą soli na bardzo sztywną pianę. Połączyć białka z masą
czekoladową delikatnie mieszając wszystko silikonową łopatką. Masa musi mieć
jednolitą konsystencję ( na tym etapie nie używać już miksera). Dużą blachę z
piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i wylać masę. Wyrównać ją na całej
powierzchni. Piekarnik nagrzać do temperatury 190°C i piec nasz spód przez 15-20
min ( do tzw. suchego patyczka). W
między czasie przyszykować czystą ściereczkę kuchenną. Rozłożyć ją na blacie i
obsypać cukrem pudrem. Upieczony spód przełożyć delikatnie na ściereczkę i ostrożnie
odkleić papier do pieczenia z dna spodu. Bardzo ostrożnie zacząć zwijać ciasto
wraz ze ściereczką jak roladę zaczynając od krótszego boku. Zwinąć całe ciasto.
Odstawić do ostygnięcia na kratkę. Gdy rolada będzie już wystudzona rozwinąć ją
i wyjąć ściereczkę. Wysmarować dość obficie kremem i odrobiną prażonych
orzeszków Makadamia. Ponownie zwinąć ciasto w roladę.
Przygotowanie
polewy:
Orzeszki
zmielić blenderem na drobne kawałki. Wrzucić je na rozgrzaną patelnie i podprażyć
na złoty kolor (uważać, aby nie przypalić orzechów). Do garnuszka wlać
śmietankę i zagotować a następnie dodać oba rodzaje czekolady i dokładnie roztopić.
Nie gotować czekolady. Odstawić na kilka chwil, aby czekolada zredukowała temperaturę.
Gdy czekolada trochę przestygnie i osiągnie konsystencję gęstego kremu zacząć
rozsmarowywać ją na roladzie. Na koniec posypać całą czekoladę uprażonymi
orzeszkami. Wstawić roladę na kilka godzin do lodówki, aby krem stężał. Podawać
pokrojoną w plastry o grubości ok 2 cm.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz