Crema Catalana


Crema Catalana

Crema Catalana – tradycyjny kataloński deser, przygotowywany na bazie mleka, cytryny, żółtek, cynamonu i mąki kukurydzianej. Zazwyczaj jego powierzchnię stanowi karmelizowany cukier.
Chociaż podobny do francuskiego Crème Brûlée, ale jest przygotowywany na bazie mleka, a nie śmietany.
W Katalonii jada się go najczęściej w dzień świętego Józefa.

Składniki:

- 1 litr mleka 3,2%
- 6 żółtek
- skórka otarta z 1 pomarańczy
- skórka otarta z 1 cytryny
- 1 laska cynamonu lub ½ łyżeczki cynamonu w proszku
- 1 laska wanilii lub 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- 50 g mąki kukurydzianej
- 6 łyżek białego cukru
- cukier trzcinowy do karmelizacji



Przygotowanie:

Pomarańczę i cytrynę dokładnie umyć i sparzyć wrzątkiem. Skórkę otrzeć na tarce z drobnymi oczkami (bez białej warstwy). Wanilię przekroić wydrążyć ziarenka. Mleko wlać do garnka. Po kolei wrzucić ziarenka i laskę wanilii, cynamon, skórkę z cytrusów i wszystko zagotować. Gotować na bardzo małym ogniu przez 20 minut od czasu do czasu mieszając. Następnie przelać zawartość do drugiego garnka przez grube sitko, aby pozbyć się lasek wanilii i cynamonu oraz skórek z cytrusów. Żółtka z białym cukrem utrzeć w misce na gładką, puszystą i jednolitą masę. Do masy dodać mąkę i nadal ubijać. Powoli zacząć wlewać gorące mleko nie przerywając ubijania (ubijać ok 3-5 min). Przelać krem z powrotem do garnka i ponownie zagotować mieszając energicznie rózgą do czasu, aż krem zacznie gęstnieć. Przelać do miseczek lub foremek, przykryć folią aluminiową. Odstawić do wystudzenia a następnie wstawić foremki do lodówki na 3-4 h. Przed podaniem osuszyć wierzch kremu ze skroplonej wody przy pomocy ręcznika papierowego lub chusteczki a następnie posypać wierzch kremu warstewką cukru trzcinowego i opalić specjalnym palnikiem lub wstawić do piekarnika na najwyższą półkę i włączyć funkcję pieczenia (górna grzałka – opcja grilla), tak, aby cukier mógł stopnieć i stać się twardą, karmelową powłoką na powierzchni kremu.


Uwaga:

Karmel i foremki będą bardzo gorące, więc odczekać chwilkę przed jedzeniem, aby się nie poparzyć.



Smacznego

Komentarze

Popularne Posty