Crema Catalana
Crema
Catalana
Crema Catalana
– tradycyjny kataloński deser, przygotowywany na bazie mleka, cytryny, żółtek,
cynamonu i mąki kukurydzianej. Zazwyczaj jego powierzchnię stanowi
karmelizowany cukier.
Chociaż
podobny do francuskiego Crème Brûlée, ale jest przygotowywany na bazie mleka, a
nie śmietany.
W Katalonii
jada się go najczęściej w dzień świętego Józefa.
Składniki:
- 1 litr
mleka 3,2%
- 6 żółtek
- skórka
otarta z 1 pomarańczy
- skórka
otarta z 1 cytryny
- 1 laska
cynamonu lub ½ łyżeczki cynamonu w proszku
- 1 laska
wanilii lub 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- 50 g mąki kukurydzianej
- 6 łyżek
białego cukru
- cukier trzcinowy
do karmelizacji
Przygotowanie:
Pomarańczę i cytrynę dokładnie umyć i sparzyć
wrzątkiem. Skórkę otrzeć na tarce z drobnymi oczkami (bez białej warstwy).
Wanilię przekroić wydrążyć ziarenka. Mleko wlać do garnka. Po kolei wrzucić ziarenka i laskę wanilii, cynamon, skórkę z
cytrusów i wszystko zagotować. Gotować na bardzo małym ogniu przez 20 minut od
czasu do czasu mieszając. Następnie przelać zawartość do drugiego garnka przez
grube sitko, aby pozbyć się lasek wanilii i cynamonu oraz skórek z cytrusów. Żółtka
z białym cukrem utrzeć w misce na gładką, puszystą i jednolitą masę. Do masy dodać
mąkę i nadal ubijać. Powoli zacząć wlewać gorące mleko nie przerywając ubijania
(ubijać ok 3-5 min). Przelać krem z powrotem do garnka i ponownie zagotować
mieszając energicznie rózgą do czasu, aż krem zacznie gęstnieć. Przelać do
miseczek lub foremek, przykryć folią aluminiową. Odstawić do wystudzenia a
następnie wstawić foremki do lodówki na 3-4 h. Przed podaniem osuszyć wierzch kremu ze skroplonej wody przy pomocy ręcznika papierowego lub chusteczki a następnie posypać wierzch
kremu warstewką cukru trzcinowego i opalić specjalnym palnikiem lub wstawić do
piekarnika na najwyższą półkę i włączyć funkcję pieczenia (górna grzałka – opcja
grilla), tak, aby cukier mógł stopnieć i stać się twardą, karmelową powłoką na
powierzchni kremu.
Uwaga:
Karmel i
foremki będą bardzo gorące, więc odczekać chwilkę przed jedzeniem, aby się nie poparzyć.
Smacznego
Komentarze
Prześlij komentarz