Sałatka Caprese - w dwóch wersjach

Sałatka Caprese 
w dwóch wersjach


Caprese – rodzaj sałatki pochodzącej z regionu Kampania w południowych Włoszech. Przyrządza ją się z pokrojonych w plastry pomidorów oraz mozzarelli przełożonych na przemian, polanych sosem z oliwy z oliwek posypanych grubo zmielonym pieprzem i udekorowanych liśćmi bazylii.

 Składniki dla wersji tradycyjnej (podstawowej)

(Porcja dla jednej osoby)
- 2 pomidory (malinowe)
- 1 kulka mozzarelli (125 g)
- listki bazylii
- szczypta suszonego oregano
- oliwa z oliwek
- sól i pieprz
- sos z octem Balsamicznym z Modeny (polecam Monini)



Przygotowanie:

Pomidory zalej wrzątkiem i odczekaj 30 sekund. Następnie obierz pomidory ze skórki i pokrój na plastry o grubości ok 4 mm. Mozzarellę wyjmij z zalewy i także pokrój w 4 mm plastry. Talerz udekoruj sosem balsamicznym (wzbogaci on smak potrawy o delikatnie słodko-kwaśny smak) i poukładaj pomidory na przemian z mozzarellą.

Sałatkę dopraw świeżo zmielonym pieprzem i polej oliwą z oliwek oraz skrop odrobiną sosu balsamicznego. Dodaj kilka listków świeżej bazylii.
Podawaj ze świeżym pieczywem lub grzanką francuską oraz masłem czosnkowym.
Solą dopraw sałatkę tuż przed podaniem.



Składniki dla wersji Caprese ,,NA BOGATO”

(Porcja dla jednej osoby - dodatki według uznania i upodobań)
- 1 kulka mozzarelli (125 g) lub 1 opakowanie min-mozzarelli
- szczypta suszonego oregano
- oliwa z oliwek
- sól i pieprz
- mix sałat - wg upodobań
- kapary - ilość wg uznania
- pomidorki koktajlowe
- oliwki (zielone, czarne lub nadziewane)
- jabłuszka kaparowe - ilość wg uznania
- sos z octem Balsamicznym z Modeny (polecam Monini)
- oliwa z oliwek



Przygotowanie wersji ,, NA BOGATO”:

Brzegi talerza udekoruj sosem balsamicznym oraz jabłuszkami kaparowymi. Posyp całość małymi kaparami oraz pokrojonymi w plasterki oliwkami i pomidorkami. Mozzarellę wyjmij z zalewy i pokrój w 4 mm plastry a następnie każdy plaster podziel na 4 kawałki. Każdy kawałek sera poukładaj na całej kompozycji. Sałatkę dopraw świeżo zmielonym pieprzem i polej oliwą z oliwek oraz skrop odrobiną sosu balsamicznego.
Podawaj ze świeżym pieczywem lub grzanką francuską oraz masłem czosnkowym.
Solą dopraw sałatkę tuż przed podaniem.




Jestem bardzo ciekawa na którą wersje się zdecydujecie.

Życzę smacznego i powodzenia. 




Komentarze

Popularne Posty