Cannelloni z Mięsnym Farszem i Sosem Pomidorowym
Cannelloni z Mięsnym Farszem i Sosem Pomidorowym
Cannelloni – włoski makaron wyglądem
przypominający rurki o średnicy około 3 cm. Najczęściej nadziewany jest mięsem
mielonym, sosem pomidorowym oraz beszamelowym, a całość posypywana jest startym
serem.
Składniki na Farsz Mięsny:
- ok 20 rurek makaronu cannelloni
- 200 g sera startego parmezanu
- 500 g mielonego mięsa wołowego
- 1 jajko
- sól
- pieprz
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 20 g masła
- 1 duża lub 2 średnie cebule, posiekane
Składniki na Sos Pomidorowy:
- 1 puszka pomidorów lub 4 duże pomidory
malinowe
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- przecier pomidorowy
- olej do smażenia
- cukier
- sól, pieprz
- papryka mielona ostra i słodka
- suszona bazylia
- oliwa z oliwek
Składniki na Sos Beszamelowy:
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 400 ml mleka
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól
- pieprz
Przygotowanie Sosu Pomidorowego:
Cebulę pokrój w drobną kostkę, czosnek
posiekaj lub przeciśnij przez wyciskacz do czosnku.
Na patelni rozgrzej olej z oliwek i wrzuć
pokrojoną cebulę, podsmaż chwilkę, aż cebula się zeszkli. Pomidory z puszki
pokrój w kostkę (zwykłe pomidory sparz najpierw wrzątkiem i obierz ze skórki a
następnie dopiero pokrój je w kostkę) i dodaj do podsmażonej cebuli.
Dodaj przyprawy:
1/2 łyżeczki soli,
1 łyżeczkę papryki słodkiej,
szczyptę papryki ostrej
1 łyżeczkę bazylii
1 łyżkę cukru
3-4 łyżeczki przecieru pomidorowego
Sos duś na średnim ogniu tak długo, aż woda
z pomidorów odparuje a sos zgęstnieje, na sam koniec duszenia dodaj
przeciśnięty czosnek i pieprz do smaku.
Przygotowanie Sosu Beszamelowego:
Do garnka z podwójnym dnem lub z powłoką
teflonową włóż masło i powoli rozpuszczaj na małym ogniu. Dodaj mąkę na płynne
masło i energicznie mieszaj trzepaczką, aż składniki się połączą. Nie
przyrumieniaj i nie smaż. Dodaj mleko, ale wciąż energicznie mieszaj. Pod
wpływem temperatury sos będzie gęstniał i nabierał aksamitnej konsystencji,
znikną wszystkie ewentualne grudki. Gdy sos uzyska konsystencję gęstej śmietany
dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Doprowadź do wrzenia, zdejmij z
ognia.
Przygotowanie Canelloni:
Mięso przełóż do miski i dodaj jajko,
dopraw pieprzem. Całość dokładnie wymieszaj. Na patelni rozgrzej masło i
zeszklij na nim cebulę i czosnek. Dodaj wcześniej przygotowane mięso i
podsmażaj na małym ogniu przez 10-15 minut, następnie zestaw z ognia, dopraw
solą i dodaj ok 80 g startego parmezanu. Połącz teraz farsz mięsny z sosem
pomidorowym i wszystko raz jeszcze dokładnie wymieszaj.
W dużym garnku zagotuj 2-3 litry osolonej wody.
Rurki Canelloni wrzuć do wrzątku i podgotuj 2-3 minut, aby delikatnie zmiękły.
Następnie odcedź rurki makaronowe i zacznij napełniać je mięsnym farszem. Naczynie
żaroodporne posmaruj tłuszczem a na dno wlej niewielką ilość sosu beszamelowego.
Napełnione rurki układaj jedną obok drugiej. Następnie całość zalej ciepłym
sosem beszamelowym i dokładnie go rozprowadź. Wierzch posyp pozostałym
parmezanem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190°C z
termoobiegiem (210°C bez termoobiegu) na 30-40 minut. Jeśli ser w trakcie
pieczenia zacznie się zbyt szybko przypiekać można naczynie przykryć kawałkiem
folii aluminiowej.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz