Cynamonowe Pamliery


Cynamonowe Pamliery

Niespodziewanie goście?  W domu nie ma nic słodkiego do kawy?  Szybki pomysł na słodką przekąskę gotową w 30 min.


Palmier - to francuskie ciasto w kształcie liści palmowych lub w kształcie motyla, czasami nazywany francuskimi sercami, okularami lub uszami słonia


Przygotowanie jest banalnie proste i bardzo szybkie. Dodatkowo aromat wydobywający się przy pieczeniu tych ciasteczek wypełni cały dom.





Składniki:

- 1 arkusz ciasta francuskiego, najlepiej na maśle (ok. 370 g)

Nadzienie:

- 70 g masła
- 20 g cynamonu w proszku
- 2 łyżki cukru wanilinowego
- 1/2 szklanki drobnego cukru (trzcinowego lub białego)
- skórka starta z 1/2 cytryny



Płat Ciasta francuskiego położyć na oprószonej mąką powierzchni. Posmarować roztopionym masłem i posypać mieszanką cynamonu, cukru wanilinowego, drobnego cukru i startej skórki z cytryny.

Następnie zacząć zwijać ku środkowi przeciwległe brzegi ciasta.


Ciasto pokroić w 8 mm plasterki. ( Najlepiej użyć do tego nici dentystycznej gdyż nóź deformuje kształt ciastka) Układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w dużych odległościach od siebie (bardzo rosną), posypać mieszanką cukru, lekko spłaszczyć dłonią.


Piec w temperaturze 200ºC około 15-20 minut w połowie pieczenia przewracając je na drugą stronę. Wystudzić na kratce.

*Do tego rodzaju ciastek można użyć również innej formy nadzienia tj.: ulubiona konfitura lub dżem, kremu czekoladowego, twarożku waniliowego, masy makowej, szpinaku, łososia itp.


Polecam i życzę smacznego

Komentarze

Popularne Posty