Brownie
Nie znam praktycznie nikogo kto by nie lubił czekolaaaadyyyy!!!!
Ciastka
rozdzielić a środek masy z ciastek przełożyć do oddzielnej miseczki. Teraz same
kruche części ciastek zmiksować blenderem lub rozgnieść wałkiem w plastikowym
woreczku. Masło roztopić (tradycyjnie w garnuszku lub w kuchence mikrofalowej)
następnie połączyć z rozgniecionymi ciastkami, aby powstała konsystencja
mokrego piasku.
Formę (25 cm na 25 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Masę z ciasteczek wysypać na spód formy, wyrównać.
Jajka wbij do miski miksera dodaj ekstrakt waniliowy, migdałowy oraz cukier, ucieraj na jednolity puszysty krem. Połamane oba rodzaje czekolady i pozostałą masę z ciasteczek włóż do rondla. Dodaj masło i 4 łyżki śmietanki kremówki 30 lub 36%. Rozpuść na małym ogniu. Przestudzoną, ale jeszcze płynna masę czekoladową dodaj do masy jajecznej. Wsyp mąkę pszenną i mączkę migdałową. Miksuj jeszcze przez chwile aż wszystkie składniki dokładnie się połączą.
Następnie całą masę przelej do formy, wyrównaj i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz 25 minut, jeśli chcesz, by środek był mocno wilgotny lub 35 minut, jeśli lubisz ciasto bardziej suche.
Podawaj na ciepło lub zimno z bitą śmietaną.
Do ciasta możesz także dodać orzechy w całości. Ekstrakt waniliowy możesz zastąpić opakowaniem cukru w prawdziwą wanilią lub ziarenkami wanilii z dwóch lasek dodanych do masy czekoladowej.
Zimne
ciasto możesz dodatkowo polać polewą czekoladową.
Świetnie
skomponuje się z bitą śmietaną, lodami lub musem waniliowym.
Smacznego i zachęcam do wypróbowania
Powodzenia
Komentarze
Prześlij komentarz