Brownie


Brownie 


Nie znam praktycznie nikogo kto by nie lubił czekolaaaadyyyy!!!!

Dziś na warsztat biorę wiec jedno z najpopularniejszych ciast czekoladowych na świecie!!!

Trochę historii:

Brownie – ciasto czekoladowe typowe dla kuchni amerykańskiej. Nazwa pochodzi od charakterystycznego, ciemnobrązowego koloru.

Ciasto Brownie przygotowuje się głownie z gorzkiej czekolady, jajek, cukru, masła i niewielkiej ilości mąki. Częstym dodatkiem do brownie są orzechy. Idealnie czekoladowy smak, miękki i lekko ciągnący się środek, chrupiąca skórka...   Pycha!!!

Pierwsze opublikowane przepisy na brownie pochodzą z 1904.


Składniki na spód

- 1 opakowanie ciastek Oreo ( 176 g - 16 sztuk)

- 30 g roztopionego masła


Składniki na masę

- 2 tabliczki gorzkiej czekolady (200 g)

- 1 tabliczka mlecznej czekolady (razem 100 g)

- 70 g mąki pszennej

- 70 g maczki migdałowej (opcjonalnie)

- 100 g masła

- 4 łyżki śmietanki kremówki 30 lub 36%

- 1 szklanka cukru

- 4 jajka

- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

- 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego




Przygotowanie spodu:

Ciastka rozdzielić a środek masy z ciastek przełożyć do oddzielnej miseczki. Teraz same kruche części ciastek zmiksować blenderem lub rozgnieść wałkiem w plastikowym woreczku. Masło roztopić (tradycyjnie w garnuszku lub w kuchence mikrofalowej) następnie połączyć z rozgniecionymi ciastkami, aby powstała konsystencja mokrego piasku.

Formę (25 cm na 25 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Masę z ciasteczek wysypać na spód formy, wyrównać.

 


Przygotowanie masy:

Jajka wbij do miski miksera dodaj ekstrakt waniliowy, migdałowy oraz cukier, ucieraj na jednolity puszysty krem. Połamane oba rodzaje czekolady i pozostałą masę z ciasteczek włóż do rondla. Dodaj masło i 4 łyżki śmietanki kremówki 30 lub 36%. Rozpuść na małym ogniu. Przestudzoną, ale jeszcze płynna masę czekoladową dodaj do masy jajecznej. Wsyp mąkę pszenną i mączkę migdałową. Miksuj jeszcze przez chwile aż wszystkie składniki dokładnie się połączą.

Następnie całą masę przelej do formy, wyrównaj i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz 25 minut, jeśli chcesz, by środek był mocno wilgotny lub 35 minut, jeśli lubisz ciasto bardziej suche.

Podawaj na ciepło lub zimno z bitą śmietaną.

Do ciasta możesz także dodać orzechy w całości. Ekstrakt waniliowy możesz zastąpić opakowaniem cukru w prawdziwą wanilią lub ziarenkami wanilii z dwóch lasek dodanych do masy czekoladowej.

Zimne ciasto możesz dodatkowo polać polewą czekoladową.

Świetnie skomponuje się z bitą śmietaną, lodami lub musem waniliowym.

Smacznego i zachęcam do wypróbowania

Powodzenia




Komentarze

Popularne Posty