Makowiec w Cieście z Chałki lub Makowa Chałka
Makowiec w Cieście z Chałki
Makowiec – ciasto przekładane masą ze zmielonego maku, cukru, miodu i bakalii.
lub Makowa Chałka
(jak kto woli ją nazywać)
Makowiec – ciasto przekładane masą ze zmielonego maku, cukru, miodu i bakalii.
Ciasto, które najczęściej gości na polskich
stołach przy okazji Świąt Bożego Narodzenia czy Wielkanocy. Form i rodzajów
tego przysmaku jest kilka:
- forma placka lub tarty - gdzie gruba
warstwa masy makowej wyłożona jest na cienką warstwę ciasta
- forma wałka - podłużnego, zwijanego
spiralnie ciasta z masą makową w środku
- forma strucli - z ciasta drożdżowego,
krucho-drożdżowego, rzadziej półkruchego
Ja tym razem postanowiłam poeksperymentować
i stworzyć coś kreatywnego.
Ponieważ ciasto na chałkę jest bardzo
mięciutkie i puszyste wyobraziłam sobie, że w połączeniu z masą makową, jaką
używa się do makowców musi być, co najmniej pyszne. I według mnie takie właśnie
wyszło. Polecam wszystkim do przetestowania mojego przepisu a gwarantuję, że
podzielicie moje zdanie.
Składniki na ciasto:
- 10 g suchych drożdży
- 460 g mąki pszennej typ 550
- 80 g cukru
- 1 cukier wanilinowy (16g)
- ½ łyżeczki soli
- 1 jajko
- 2 żółtka
- 50 g masła roztopionego
- 150 g letniego mleka
*dodatkowo 1 żółtko z 1 łyżka wody do
posmarowania ciasta przed pieczeniem
Składniki na Masę Makową:
- 500 g niebieskiego maku
- 100 g rodzynek lub żurawiny (wg uznania i
upodobań)
- 50 g orzechów włoskich, laskowych lub
migdałów (wg uznania i upodobań)
- 100 g kandyzowanej skórki z pomarańczy
- 4 łyżki miodu
- 100 g cukru
- łyżka masła
*można także pójść na tzw. skróty i użyć gotowej
Masy Makowej, którą można kupić w każdym sklepie spożywczym.
Przygotowanie ciasta:
Mąkę wymieszaj z cukrem, cukrem wanilinowym,
suchymi drożdżami i solą. Następnie dodaj jajko, żółtka, masło oraz letnie
mleko. Zagnieć gęste i elastyczne ciasto (można użyć miksera z hakiem chlebowym).
Pod koniec wyrabiania ciasto powinno być wciąż delikatnie lepkie.
Ciasto przełóż do miski wysmarowanej
olejem, przykryj np. folią spożywczą i pozostaw w ciepłym miejscu do
wyrośnięcia na ok. 1 godzinę lub do czasu, gdy ciasto podwoi lub nawet potroi
swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto wyjmij z miski, zagnieć
jeszcze raz i podzielić na cztery równe części. Masę makową także podziel na
cztery części.
Każdą część ciasta rozwałkuj na prostokąt o wymiarach 15 x 30 cm o
grubości ok 1 cm. Przez środek każdego prostokąta wzdłuż dłuższego boku
rozprowadź masę makową a następnie delikatnie zwiń w wąski wałek. Następnie z
wałków zapleć warkocz (metoda zaplatania warkocza poniżej)
Uformowane ciasto przełóż na blachę
wyłożoną papierem do pieczenia, przykryj ściereczką i pozostaw w ciepłym
miejscu do ponownego wyrośnięcia na ok. 30 minut. Przed pieczeniem ciasto posmaruj
żółtkiem roztrzepanym z łyżką wody.
Piekarnik nagrzej do temperatury 190°C, program „góra + dół”.
Ciasto wstaw do nagrzanego
piekarnika i piecz ok. 35 minut, aż stanie się ciemnobrązowe. Gdyby przypiekało się zbyt wcześnie – można je przykryć w trakcie pieczenia kawałkiem foli
aluminiowej i piec dalej.
Przygotowania Masy Makowej:
Mak zalej wrzącą wodą (do pokrycia; jeśli
cała woda wsiąknie w mak, uzupełnij ją), odstaw do wystygnięcia, odsącz z
nadmiaru wody, dwukrotnie zmiel w maszynce do mięsa z drobnym sitkiem. (Mak możesz
też zalać wrzątkiem do przykrycia i gotować przez 20 – 30 minut, odcisnąć z
nadmiaru wody i wystudzić. Dwukrotnie zmielić).
W sklepach dostępny jest także zmielony mak.
Jest to spore uproszczenie, ponieważ maku nie trzeba już mielić. Wystarczy
zalać wrzątkiem do przykrycia i wystudzić. Dokładnie odcisnąć z nadmiaru wody
przez gazę lub ściereczkę kuchenną.
Do tak przygotowanego maku dodać pozostałe
składniki, wymieszać.
Aby wykorzystać masę makową w wypiekach
wystarczy ją połączyć z ubitymi białkami Na masę z 500 g maku potrzeba 6
ubitych na sztywną pianę białek. Dzięki nim masa będzie zwięzła, nie będzie się kruszyć czy odstawać od ciasta.
Po upieczeniu makowiec można polać
lukrem.
Składniki lukru:
- 1 białko jajka
- 1 szklanka cukru pudru
- sok z ćwiartki cytryny
- aromat migdałowy (opcjonalnie)
Przygotowanie lukru:
Utrzyj białko z cukrem pudrem do uzyskania jednolitej,
błyszczącej masy. Dodaj sok z cytryny i aromat a następnie wszystko dokładnie
wymieszaj. Lukruj makowiec gdy jest jeszcze ciepły.
Życzę smacznego i dobrej zabawy :-)
Komentarze
Prześlij komentarz