Torcik bezowy z kremem Mascarpone i Malinami
Torcik bezowy z kremem Mascarpone i Malinami
Idealny torcik bezowy na każdą okazję. Lekki i smaczny o każdej porze roku, oczywiście najbardziej ekonomicznie wychodzi w okresie letnim z uwagi na świeże owoce dostępne w sklepach i bazarkach tj.: maliny, truskawki, jagody, porzeczki czy wiśnie. Można wykorzystać każdy owoc według własnych upodobań i smaków.
Idealny torcik bezowy na każdą okazję. Lekki i smaczny o każdej porze roku, oczywiście najbardziej ekonomicznie wychodzi w okresie letnim z uwagi na świeże owoce dostępne w sklepach i bazarkach tj.: maliny, truskawki, jagody, porzeczki czy wiśnie. Można wykorzystać każdy owoc według własnych upodobań i smaków.
Ja dziś chcę przedstawić Wam przepis na Torcik
Bezowy z Malinami i Czekoladą przekładany kremem na bazie serka Mascarpone i
bitej śmietany. Bardzo polecam ten przepis i zapewniam, że będzie smakował wszystkim,
którzy będą mieli okazję go spróbować.
Torcik można przygotować z dwóch lub trzech
blatów bezowych w zależności jak duży ma być tort i ile mamy owoców. Na jedno
białko najlepiej dać 4 łyżki cukru.
Przepis na blaty bezowe o wielkości około
22 cm. (dwu-blatowy)
Składniki bezy:
- 6 dużych białek
- szczypta soli
- 300 g drobnego cukru do wypieków
- 1 łyżeczka octu winnego
- 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
Składniki kremu:
- 250 g serka Mascarpone
- 500 ml śmietany kremówki 30 lub 36%
- 2-3 łyżki cukru pudru
- około 300-500 g owoców
- 2 opakowania mixu do bitej śmietany
- 1 tabliczka czekolady mlecznej lub
gorzkiej albo 2 łyżki gorzkiego kakao
Wykonanie bezy:
Na papierze do pieczenia odrysuj dwa okręgi
o średnicy około 22 cm (zajmie to dwie blachy) można użyć talerza lub spodu od
tortownicy.
Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną
pianę.
Stopniowo dodawaj do ubitych białek cukier
i miksuj aż piana będzie lśniąca
Na koniec dodaj ocet i mąkę ziemniaczaną.
Podziel powstały krem bezowy na dwie części
i wyłóż każdą część na wcześniej obrysowane na papierze okręgi.
Piecz przez pięć minut w piekarniku
nagrzanym do 180 stopni, następnie zmniejsz temperaturę do 120 stopni i piecz
dalej przez 2 do 2,5 godziny (piecz na termoobiegu).
Po tym czasie uchyl drzwiczki piekarnika i
pozostaw w nim bezę do całkowitego ostudzenia (najlepiej zostawić ją tak na
całą noc).
Wykonanie kremu:
Serek Mascarpone zmiksuj z cukrem.
Śmietanę kremówkę ubij wraz z mixem do
bitej śmietany.
Połącz delikatnie kremówkę z masą Masarpone (nie używaj już do tego miksera)
Gotowe blaty bezowe przełóż kremem i ułóż
na nim maliny (owoce) oraz posyp startą na tarce czekoladą lub kakao.
Wierzch torcika również posmaruj kremem lub
ozdób za pomocą szprycy do kremów i udekoruj malinami (owocami).
Wszystko
ponownie posyp czekoladą lub kakao.
Smacznego i powodzenia
Czekam na Wasze komentarze
Wygląda przesmacznie ��
OdpowiedzUsuńDziękuję ale zapewniam że smakuje tak jak wygląda 😉☺️
OdpowiedzUsuńUwielbiam wszelkie torty bezowe!
OdpowiedzUsuńJa również. Dlatego staram się przedstawiać je w rozmaitych formach i połączeniach.
UsuńJa rowniez staram sie za kazdym razem zmienic krem lub owoce. Caly czas szukam nowych kombinacji :)
Usuń