Sernik z Musem Bailey's
Sernik z Musem Bailey's
Dziś jest mój pierwszy dzień w którym rozpoczynam swoją przygodę z blogiem.
25 grudnia i pierwszy dzień Świąt Bożego Narodzenia.Dziś jest mój pierwszy dzień w którym rozpoczynam swoją przygodę z blogiem.
Wielu z Was bardzo intensywnie spędziło czas przedświąteczny w kuchni na gotowaniu i pieczeniu. Mnie zaciekawił przepisy znaleziony w Internecie na Sernik z musem Bailey's (sam trunek jakim jest Bailey's wielu z Was na pewno zna i lubi tak jak ja ;-) ), dlatego postanowiłam go wypróbować. Sernik wykonałam w 90% zgodnie z przepisem i wyszedł pyszny ale gdy sięgnę po niego kolejny raz zdecydowanie kilka elementów i składników w nim zmienię bo jestem pewna że dzięki temu wyjdzie jeszcze pyszniejszy.
Podam Wam teraz przepis na moją wersję tego Sernika
- jedno opakowanie
ciastek Oreo
- 30 g masła,
roztopionego
Ciastka zmiksować
blenderem lub rozgnieść wałkiem w plastikowym woreczku. Masło roztopić
(tradycyjnie w garnuszku lub w kuchence mikrofalowej) następnie połączyć z
rozgniecionymi ciastkami aby powstała konsystencja mokrego piasku.
Tortownicę o
średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia (sam spód). Masę z ciasteczek wysypać na spód formy, wyrównać.
Formę dwukrotnie
owinąć z zewnątrz szeroką folią aluminiową – sernik będzie pieczony w kąpieli
wodnej.
Składniki na masę
serową:
- 1 kg twarogu
sernikowego półtłustego lub tłustego
- 250 ml śmietany
kremówki 36%
- 4 duże jajka
- 3/4 szklanki
drobnego cukru do wypieków
- 1 laska wanilii
lub 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 3 łyżki mąki
pszennej
Wszystkie
składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W misie miksera
umieścić jajka z cukrem i ucierać do uzyskania jednolitej masy. Dodać pestki z
laski wanilii lub ekstrakt waniliowy a następnie partiami wkładać masę serową
wciąż miksując. Kolejnym krokiem jest wlanie śmietanki i na sam koniec dodanie
3 łyżek mąki pszennej. Miksować jeszcze chwilę aby składniki dokładnie się
wymieszały.
Masę serową
przelać do tortownicy i piec w kąpieli wodnej* (opis podaję na końcu postu) w
temperaturze 160 stopni C przez około 40 – 45 minut. Cała powierzchnia sernika
powinna być wypieczona i ścięta przy dotyku patyczkiem. W razie konieczności
lekko wydłużyć czas pieczenia. Wyjąć, wystudzić.
Mus z Baileys:
- 400 ml śmietany
kremówki 36%
- 200 ml likieru
Bailey's-a
- 1 tabliczka
czekolady gorzkiej
- 2,5 łyżeczki
żelatyny w proszku
- 2 opakowania
mixu do bitej śmietany
Żelatynę w proszku
zalać małą ilością wody, tylko do jej przykrycia, odstawić na 10 minut do
napęcznienia . Postawić na palniku i
podgrzewać, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Nie
doprowadzać do wrzenia (żelatyna straci swoje właściwości żelujące). Zdjąć z
palnika, lekko przestudzić. Wymieszać z likierem Bailey's.
Śmietankę podgrzać
w garnuszku a następnie zestawić z palnika i wrzucić do niej połamaną czekoladę
- dokładnie ją rozpuścić ciągle mieszając. Odstawić do wystygnięcia i zimną
masę wstawić na 1 h do lodówki. Następnie mikserem na najwyższych obrotach ubić
masę śmietanowo czekoladową na sztywno (tak jak ubija się bitą śmietanę) w
trakcie ubijania wsypać mix do bitej śmietany.
Strużką wlewać
likier Bailey’s z żelatyną, delikatnie mieszając rózgą kuchenną, do wymieszania
się składników.
Polewa
czekoladowa:
DO PRZYGOTOWANIA
DOPIERO PO CAŁKOWITYM ZASTYGNIĘCIU MUSU BAILEY'S
- 2 tabliczki
gorzkiej czekolady
- 4 łyżki
śmietanki kremówki 30 lub 36 %
- 25 g masła
Czekoladę roztopić
w kąpieli wodnej. Masło roztopić ze śmietanką w garnku (tylko do roztopienia
masła a potem zdjąć z gazu). Następnie połączyć z czekoladą.
Na wystudzoną masę
serową wyłożyć mus Baileys, wyrównać. Schłodzić w lodówce do całkowitego
stężenia. Po stężeniu polać wierzch letnią wciąż płynną polewą i ponownie
odstawić do lodówki aż polewa zastygnie. Następnie możemy dowolnie udekorować
nasz sernik.
* Sernik pieczemy
w kąpieli wodnej: kąpiel wodna polega na tym, że formę z sernikiem wkładamy do
większej formy lub naczynia żaroodpornego, do którego nalewamy wrzącej wody do
połowy wysokości formy z masą serową. Sernik pieczony jest z parą wodną a więc
w bardzo wysokiej wilgotności. Dzięki parze wodnej sernik piecze się w
jednakowym stopniu w każdym miejscu, nawet na środku, nie pęka po upieczeniu i
zachowuje idealną kremową konsystencję
Smacznego i
powodzenia
Czekam na Wasze
komentarze
Komentarze
Prześlij komentarz