Tort Mocno Czekoladowy
Tort Mocno Czekoladowy
Czy jest ktoś kto oprze się takiej pokusie?
Czy jest ktoś kto oprze się takiej pokusie?
Składniki na Biszkopt Czekoladowy:
- 6 jajek
- szklanka mąki pszennej
- 150 g. margaryny do wypieków
- 150 g. ciemnej czekolady (im wyższa
zawartość kakao, tym lepiej!)
- szklanka cukru
- łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Składniki na Krem Czekoladowy:
- 500 ml. śmietany kremówki 30 lub 36% (dobrze
schłodzonej)
- 2 opakowania serka Mascarpone
- 3 tabliczki ciemnej czekolady
- 6 łyżek cukru pudru
- 2 opakowania mixu do bitej śmietany
Wykonanie Biszkoptu:
Czekoladę wraz z margaryną rozpuszczamy w
kąpieli wodnej (stawiamy miskę do garnka z gotującą się wodą - tak, aby dno
miski nie dotykało dna garnka).
Gdy margaryna i czekolada rozpuszczą się i
połączą ze sobą odstawiamy ja do ostygnięcia (do osiągnięcia temp. pokojowej).
Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do
pieczenia.
Oddzielamy żółtka od białek a białka ubijamy
ze szczyptą soli na sztywną pianę.
W oddzielnym naczyniu ucieramy żółtka z
cukrem, aż do powstania kremowej konsystencji.
Następnie dodajemy przesianą mąkę z
proszkiem do pieczenia, rozpuszczoną margarynę z czekoladą oraz sześć łyżek
ubitej piany z białek. Miksujemy wszystko dokładnie.
Gdy uzyskamy już jednolitą masę, dodajemy
do niej pozostałą pianę z białek i przy użyciu łopatki delikatnie wszystko
mieszamy (na tym etapie nie używamy już miksera!). Mieszamy do uzyskania
jednolitej konsystencji.
Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia
(sam spód) i przekładamy do niej całą masę.
Pieczemy wszystko w piekarniku nagrzanym do
170° C (funkcja pieczenia: góra/dół) przez 35 do 45 min, do tak zwanego suchego
patyczka.
Aby biszkopt nie opadł, po wyjęciu z
piekarnika, należy zrzucić go z wysokości ok 50 cm (Śmiało upuść tortownicę z
wysokości kolan - gorące powietrze uwolni się i nie zassie biszkoptu do środka)
Odstawiamy do wystygnięcia, po czym
delikatnie wyciągnij go z tortownicy i podziel na dwa lub trzy okręgi.*
Przygotowanie kremu:
Śmietankę podgrzać w garnuszku a następnie wrzucić do niej połamaną czekoladę - dokładnie ją rozpuścić gotując jeszcze
krótką chwilę ciągle mieszając a następnie zestawić z palnika . Odstawić do wystygnięcia i zimną masę
wstawić na 1h do lodówki. Następnie mikserem na najwyższych obrotach ubić masę
śmietanowo - czekoladową na sztywno (tak jak ubija się bitą śmietanę) w trakcie
ubijania wsypać mix do bitej śmietany. Serek Mascarpone zmiksuj z cukrem.
Następnie połącz obie masy razem do uzyskania jednolitej konsystencji (na tym
etapie nie używaj już miksera).
Ostatnim etapem jest przełożenie blatów
biszkopta kremem śmietanowo - czekoladowym oraz udekorowanie tortu według
własnych upodobań np.: owocami, kawałkami czekolady, płatkami migdałowymi lub
polanie całości polewą czekoladową.
* Upieczony biszkopt nacinamy do około
nożem mniej więcej na 2 cm głębokości.
Bierzemy nitkę o długości 1 metra i
wkładamy w nacięcia do około biszkoptu. Następnie
Krzyżujemy nitki i delikatnie ciągniemy za
obydwa końce w przeciwnych kierunkach (w ten sposób nitki będą przecinać
biszkopt)
Smacznego i dobrej zabawy.
Komentarze
Prześlij komentarz