Tort Mocno Czekoladowy



Tort Mocno Czekoladowy 

Czy jest ktoś kto oprze się takiej pokusie? 


Składniki na Biszkopt Czekoladowy:

- 6 jajek
- szklanka mąki pszennej
- 150 g. margaryny do wypieków
- 150 g. ciemnej czekolady (im wyższa zawartość kakao, tym lepiej!)
- szklanka cukru
- łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli


Składniki na Krem Czekoladowy:

- 500 ml. śmietany kremówki 30 lub 36% (dobrze schłodzonej)
- 2 opakowania serka Mascarpone
- 3 tabliczki ciemnej czekolady
- 6 łyżek cukru pudru
- 2 opakowania mixu do bitej śmietany



Wykonanie Biszkoptu:


Czekoladę wraz z margaryną rozpuszczamy w kąpieli wodnej (stawiamy miskę do garnka z gotującą się wodą - tak, aby dno miski nie dotykało dna garnka).

Gdy margaryna i czekolada rozpuszczą się i połączą ze sobą odstawiamy ja do ostygnięcia (do osiągnięcia temp. pokojowej).
Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia.
Oddzielamy żółtka od białek a białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę.
W oddzielnym naczyniu ucieramy żółtka z cukrem, aż do powstania kremowej konsystencji.
Następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, rozpuszczoną margarynę z czekoladą oraz sześć łyżek ubitej piany z białek. Miksujemy wszystko dokładnie.
Gdy uzyskamy już jednolitą masę, dodajemy do niej pozostałą pianę z białek i przy użyciu łopatki delikatnie wszystko mieszamy (na tym etapie nie używamy już miksera!). Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia (sam spód) i przekładamy do niej całą masę.
Pieczemy wszystko w piekarniku nagrzanym do 170° C (funkcja pieczenia: góra/dół) przez 35 do 45 min, do tak zwanego suchego patyczka.
Aby biszkopt nie opadł, po wyjęciu z piekarnika, należy zrzucić go z wysokości ok 50 cm (Śmiało upuść tortownicę z wysokości kolan - gorące powietrze uwolni się i nie zassie biszkoptu do środka)

Odstawiamy do wystygnięcia, po czym delikatnie wyciągnij go z tortownicy i podziel na dwa lub trzy okręgi.*



Przygotowanie kremu:

Śmietankę podgrzać w garnuszku a następnie wrzucić do niej połamaną czekoladę - dokładnie ją rozpuścić gotując jeszcze krótką chwilę ciągle mieszając a następnie zestawić z palnika . Odstawić do wystygnięcia i zimną masę wstawić na 1h do lodówki. Następnie mikserem na najwyższych obrotach ubić masę śmietanowo - czekoladową na sztywno (tak jak ubija się bitą śmietanę) w trakcie ubijania wsypać mix do bitej śmietany. Serek Mascarpone zmiksuj z cukrem. Następnie połącz obie masy razem do uzyskania jednolitej konsystencji (na tym etapie nie używaj już miksera).


Ostatnim etapem jest przełożenie blatów biszkopta kremem śmietanowo - czekoladowym oraz udekorowanie tortu według własnych upodobań np.: owocami, kawałkami czekolady, płatkami migdałowymi lub polanie całości polewą czekoladową.

  
* Upieczony biszkopt nacinamy do około nożem mniej więcej na 2 cm głębokości.
Bierzemy nitkę o długości 1 metra i wkładamy w nacięcia do około biszkoptu. Następnie
Krzyżujemy nitki i delikatnie ciągniemy za obydwa końce w przeciwnych kierunkach (w ten sposób nitki będą przecinać biszkopt)





Smacznego i dobrej zabawy. 


Komentarze

Popularne Posty