Chałka z Kruszonką


Chałka z Kruszonką

Chałka, chała – w kuchni polskiej słodkie, w kuchni żydowskiej tylko lekko słone, puszyste, drożdżowe pieczywo pszenne w postaci zaplecionego warkocza. Można także spotkać wypieki w kształcie bułek lub wałka zamkniętego w okrąg.

Chałka zwana jest też czasem plecionką albo kukiełką (na Podhalu).

Idealnie smakuje z gorącą czekoladą, ciepłym mlekiem czy herbatą

Składniki na ciasto:

- 10 g suchych drożdży
- 460 g mąki pszennej typ 550
- 80 g cukru
- 1 cukier wanilinowy (16g)
- ½ łyżeczki soli
- 1 jajko
- 2 żółtka
- 50 g masła roztopionego
- 150 g letniego mleka

*dodatkowo 1 żółtko z 1 łyżka wody do posmarowania ciasta przed pieczeniem


Kruszonka:

- 50 g mąki pszennej typ 550
- 25 g zimnego masła
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 łyżka cukru


Przygotowanie:


Mąkę wymieszaj z cukrem, cukrem wanilinowym, suchymi drożdżami i solą. Następnie dodaj jajko, żółtka, masło oraz letnie mleko. Zagnieć gęste i elastyczne ciasto (można użyć miksera z hakiem chlebowym). Pod koniec wyrabiania ciasto powinno być wciąż delikatnie lepkie.

Ciasto przełóż do miski wysmarowanej olejem, przykryj np. folią spożywczą i pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę lub do czasu, gdy ciasto podwoi lub nawet potroi swoją objętość. Wyrośnięte ciasto wyjmij z miski, zagnieć jeszcze raz i podzielić na cztery równe części. Każdą część ciasta uformuj na wałeczek długości ok 30-40 cm. Następnie z wałków zapleć warkocz (metoda zaplatania warkocza poniżej)



Uformowane ciasto przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryj ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu do ponownego wyrośnięcia na ok. 30 minut.
Piekarnik nagrzej do temperatury 190°C, program „góra + dół”.

W między czasie przygotuj kruszonkę. Wszystkie składniki rozetrzyj palcami do uzyskania konsystencji tzw. „mokrego piasku”. Pod koniec można całą kruszonkę zagnieść w jedną kulę.

Wyrośniętą chałkę posmaruj żółtkiem roztrzepanym z łyżką wody. Następnie chałkę posyp kruszonką.

Całość wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz ok. 35 minut, aż stanie się ciemnobrązowa. Gdyby przypiekła się zbyt wcześnie – można ją przykryć w trakcie pieczenia kawałkiem foli aluminiowej i piec dalej.





Smacznego 

Komentarze

Popularne Posty