Chałka z Kruszonką
Chałka z Kruszonką
Chałka, chała – w kuchni polskiej słodkie, w kuchni żydowskiej tylko lekko słone, puszyste, drożdżowe pieczywo pszenne w postaci zaplecionego warkocza. Można także spotkać wypieki w kształcie bułek lub wałka zamkniętego w okrąg.
Chałka, chała – w kuchni polskiej słodkie, w kuchni żydowskiej tylko lekko słone, puszyste, drożdżowe pieczywo pszenne w postaci zaplecionego warkocza. Można także spotkać wypieki w kształcie bułek lub wałka zamkniętego w okrąg.
Chałka zwana jest też czasem plecionką albo
kukiełką (na Podhalu).
Idealnie smakuje z gorącą czekoladą,
ciepłym mlekiem czy herbatą
Składniki na ciasto:
- 10 g suchych drożdży
- 460 g mąki pszennej typ 550
- 80 g cukru
- 1 cukier wanilinowy (16g)
- ½ łyżeczki soli
- 1 jajko
- 2 żółtka
- 50 g masła roztopionego
- 150 g letniego mleka
*dodatkowo 1 żółtko z 1 łyżka wody do
posmarowania ciasta przed pieczeniem
Kruszonka:
- 50 g mąki pszennej typ 550
- 25 g zimnego masła
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 łyżka cukru
Przygotowanie:
Mąkę wymieszaj z cukrem, cukrem
wanilinowym, suchymi drożdżami i solą. Następnie dodaj jajko, żółtka, masło
oraz letnie mleko. Zagnieć gęste i elastyczne ciasto (można użyć miksera z
hakiem chlebowym). Pod koniec wyrabiania ciasto powinno być wciąż delikatnie
lepkie.
Ciasto przełóż do miski wysmarowanej
olejem, przykryj np. folią spożywczą i pozostaw w ciepłym miejscu do
wyrośnięcia na ok. 1 godzinę lub do czasu, gdy ciasto podwoi lub nawet potroi
swoją objętość. Wyrośnięte ciasto wyjmij z miski, zagnieć
jeszcze raz i podzielić na cztery równe części. Każdą część ciasta uformuj na
wałeczek długości ok 30-40 cm. Następnie z wałków zapleć warkocz (metoda
zaplatania warkocza poniżej)
Uformowane ciasto przełóż na blachę
wyłożoną papierem do pieczenia, przykryj ściereczką i pozostaw w ciepłym
miejscu do ponownego wyrośnięcia na ok. 30 minut.
Piekarnik nagrzej do temperatury 190°C,
program „góra + dół”.
W między czasie przygotuj kruszonkę.
Wszystkie składniki rozetrzyj palcami do uzyskania konsystencji tzw. „mokrego
piasku”. Pod koniec można całą kruszonkę zagnieść w jedną kulę.
Wyrośniętą chałkę posmaruj żółtkiem
roztrzepanym z łyżką wody. Następnie chałkę posyp kruszonką.
Całość wstaw do nagrzanego piekarnika i
piecz ok. 35 minut, aż stanie się ciemnobrązowa. Gdyby przypiekła się zbyt
wcześnie – można ją przykryć w trakcie pieczenia kawałkiem foli aluminiowej i
piec dalej.
Smacznego
Komentarze
Prześlij komentarz